A NÁDORVÁROSI SPORTHORGÁSZOK EGYESÜLETE ELNÖKÉNEK BESZÁMOLÓJA AZ EGYESÜLET VEZETŐSÉGÉNEK 2018.-ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL

  1. Tagtársak!

Az alábbiakban az évi rendes küldöttközgyűlés összehívása előtt röviden szeretném tájékoztatni Önöket az elmúlt év legfontosabb eseményeiről, történéseiről.

Egyesületünk működése, anyagi forrásai szempontjából meghatározó a taglétszám alakulása: a 2018-as évben 737 felnőtt, 26 ifjúsági és 120 gyermekhorgász tagunk volt. A jelenlegi elnökségi ciklusban 2015 óta több mint 100 fővel nőtt a felnőttek száma, ami rendkívül örvendetes folyamat, különösen, ha figyelembe vesszük a tagság elöregedéséből származó jelentős lemorzsolódást is. A hozzánk hasonló más sajátvizes egyesületeknél folyamatosan csökken a taglétszám, nálunk a stabil taglétszám lehetővé teszi a bevételek, a gazdálkodás hosszú távú tervezhetőségét.

Az Egyesület gazdálkodása szempontjából a legfontosabb bevételeink az engedélyek árusításából befolyó összeg, az étterem bérleti díja, valamint a horgásztáborokból származó bevétel, melyek együttes összege évről évre 25 millió forint körül mozog. Kiadásaink döntő részét a haltelepítés, a halőrzés költségei teszik ki. Az elmúlt ciklusban jelentős mértékű megtakarítást értünk el a működési költségek tekintetében, a megtakarítást minden évben haltelepítésre fordítottuk. Az egyesület vagyonának döntő részét ingatlanjaink, a tanyaház és a Coovalter vendéglő jelenti, a vendéglő állagmegóvására jelentős forrásokat biztosítottunk, a külső burkolat és a melléképület tetőzetének felújítása után az idei évben a mosdóhelyiségek teljes megújítására került sor mintegy másfélmillió forint értékben. Az egyesületnél folyó munkavégzés érdekében ingóságaink köre bővült 2 db laptoppal (a teljesen elavult, több mint tíz éves irodai számítógép pótlására) fénymásoló-szkenner beszerzése vált szükségessé a horgászkártya regisztráció elvégzésének biztosítására, motoros fűrészt és ágvágót, kompresszort szereztünk be a külső munkálatokhoz, valamint vízforgató berendezést vásároltunk és telepítettünk a Merkúr-tóra. Pályázat útján jutottunk hozzá egy új 6 LE-s Suzuki csónakmotorhoz.

A külső környezet, a vízpartok megközelítésének biztosítása, a vízparti környezet karbantartása nem tartozik az Egyesület működtetésének feladatkörébe, de a tulajdonosok teljes érdektelensége miatt évről évre igyekezünk itt is tenni valamit. Az elmúlt évben a Marcal-tó körüli utak felújításában történt előrelépés, a versenypályától a Coovalter zsilipig tartó útszakasz, a tó hátsó oldalán a Patkó melletti bevezető út kátyúzására, megemelésére került sor. Ezek a munkálatok nem kerültek költségbe, tagtársaink segítségével valósultak meg. Gondot jelent a Felső-vízen az elöregedett fák mederbe történő bedőlése, és az általuk okozott balesetveszély, sajnos a terület tulajdonosai (Vízügy, Nemzeti park) teljesen közömbösek a kialakult helyzet vonatkozásában, többszöri kérésünk ellenére sem tesznek érdemi lépéseket.

Az elmúlt évben az ügyfélfogadás, az iroda működése zökkenőmentes volt, főszezonban heti két alakalommal tartottunk nyitva, az év második felében új feladatként jelentkezett a horgászkártya regisztráció, amelyben igyekeztünk tagtársaink segítségére sietni, közel kétszáz tagunknak segítettünk a regisztráció elvégzésében. Működtetjük az egyesületi honlapot, valamint facebook oldalt is létrehoztunk.

A halgazdálkodás tekintetében talán a legfontosabb a telepítések mennyisége, összetétele. Az elmúlt évben 18589 kg halat telepítettünk 17730000 Ft értékben. A telepítés összetételét tekintve legnagyobb mennyiségben III. nyaras méretes ponty kihelyezésrére került sor négy alkalommal, összesen 16227 kg-ot. Folytatódott a nagyméretű anyapontyok kihelyezése, 2162 kg-ot telepítettünk, valamint a ragadozóállomány pótlására 200 kg csukát. Fontosnak tartom kiemelni, a telepítések szintjét amellett sikerült biztosítani, hogy a halárak jelentős mértékben emelkedtek az elmúlt időszakban, ugyanakkor 2015 óta nem került sor az engedélyek árának emelésére. A vízterület nagyságához viszonyítva az egész megyében egyesületünknél a legnagyobb mértékű a haltelepítés. Fogási eredmények tekintetében még csak 2017-es adatokról tudok beszámolni, akkor 25657 kg halat fogtunk, ami szintén a legtöbb az egyesületi vízterületek közül! Örvendetesen és látványosan nő a kapitális fogások száma is, az elmúlt évben új egyesületi rekord nem dőlt ugyan meg, de elmondható, hogy a 10 kg-on felüli ponty és amúrfogás mindennaposnak számít, tudunk az elmúlt évben 60 kg feletti harcsa, 10 kg-on felüli csukafogásról is. A telepítések mértékének és a nagyméretű halak jelenlétének köszönhetően folyamatosan növekszik a vendéghorgászat is, amely plusz bevételt jelent. Az elmúlt évben előrelépés történt a halőrzés tekintetében is, a 4 halászati őr mellett 4 fő társadalmi halőr teljesített szolgálatot. A halőrök napi rendszerességgel végezték munkájukat, tevékenységük eredményeképpen sajnos soha nem tapasztalt mennyiségű szabálysértést derítettek fel: közel 30 esetben került sor feljelentésre. A szabályszegőknek több mint fele jogosulatlan horgászatot folytatott, túlnyomó többségük a Pándzsán. Sajnos a szabálysértések másik felét tagtársaink követték el, legtöbb esetben hárombotos horgászat miatt intézkedtek a halőrök, de fogási napló vezetésének elmulasztása miatt is született több feljelentés. A feljelentések magas száma ellenére is úgy gondoljuk, nem a horgászok morálja romlott, hanem a felderítések, az ellenőrzések hatékonysága növekedett az elmúlt időszakban. Az ellenőrzések során komolyabb orvhalásztevékenységet nem tapasztaltunk, egy esetben kellett intézkednünk tiltott halfogási módszer használata miatt. Ebben az esetben a kiszabott halvédelmi bírság meghaladta a félmillió forintot. A törpeharcsagyérítést az év második felében szüneteltetnünk kellett a megfelelő engedélyek beszerzéséig, idei évtől szelektív halászati engedély birtokában az eddiginél is intenzívebben kívánjuk folytatni a vízterület törpeharcsamentesítését.

Az elmúlt évben is lebonyolítottuk megszokott rendezvényeinket. Sor került egyesületi ifjúsági és gyermek horgászverseny, valamint felnőtt háziverseny lebonyolítására. Múlt évben is megrendeztük nyári napközis horgásztáborainkat, három turnusban közel 100 résztvevő gyermekkel. Helyszínt biztosítottunk a megyei gyermeknapi horgászverseny, számos amatőr horgászverseny, valamint a megyei professzionális csapatbajnokság lebonyolításához. ez utóbbin egyesületünk csapata az első helyet szerezte meg.

Szeretném kiemelni, munkáját az egyesület vezetősége társadalmi munkában, mindenféle bérezés és juttatás nélkül végzi! Ezúton is szeretném megköszönni mindenki munkáját, aki bármilyen módon segítette egyesületünket!

Győr 2019.02.10.                                                                                     Pár Róbert elnök NSHe sk.

 

Joomla templates by a4joomla