Az októberi vörösiszap katasztrófa után megnyilvánuló együttérzés mellett sokakban (a horgászokban biztosan), felvetődött a horgászvizekért érzett aggódás is. Ezt többen megfogalmazták egyesületi tagtársaink is. A fórumban megjelenő kérdések, és közvetlen elektronikus levélben történt megkeresések hatására megkerestük az ÉDUKÖVIZIG -et. Kértük válaszolják meg az illetékesek az alábbiakban idézett kérdéseket.

 

 

Folyó Marcal pusztulása/Holt-Marcal jövője ?Kedves horgásztársaim tudjuk, hogy vízterületünk vízminőségének állapotát nagymértékben befolyásolja a Marcal folyó vízhozama, vízminősége. A két víztest közötti összeköttetést, mint egy köldökzsinór a betápláló zsilip biztosítja. Ebből adódóan fontos és alapvetően meghatározó a Holt-Marcal élővilágára, jövőjére, megmaradására a betápláló zsilip működése, állapota és áteresztő kapacitása.

A Marcal folyó vízgyűjtőjének vízgazdálkodási tervezése során lehetőséget kaptunk elképzeléseink felvázolására, melyek beépítésre kerülnek a tervdokumentációkba. Terveink/elképzeléseink egyik legfontosabb elemének tartottuk a Holt-Marcal visszafolyósítását. Ezzel biztosítva a vízterület állapotának javítását, az iszaplerakódás csökkenését.

A Marcal folyó vörösiszap szennyezése romba döntötte jövőképünk kedvező megvalósítását. Kiszámíthatatlanná tette aktuális halgazdálkodási tevékenységünket. Tovább rontja telepítési lehetőségeinket a Helbényi (rabkerti) zsilip felújítási munkálataihoz kapcsolódó vízkezelési tevékenység melynek célja a vízszint minimalizálása.  A téli alacsony vízállás mellett, vízpótlás biztosítása nélkül nagy kockázatot jelent a halak épségben történő áttelelése.

Ezen adott helyzeten változtatni nem tudunk, de kérdések felvetődnek az emberben, a természetszerető horgászban is:

  • Hogy lehet az, hogy a szennyezést élő folyóba engedik el, amely ráadásul a sokat emlegetett védett Natura 2000 területet is érinti?
  • Hogy lehet az, hogy nincsenek vésztározók az adott területen?
  • Mikorra tisztul le a folyó Marcal vízszennyezettsége?
  • Mikorra normalizálódik holt-Marcal vízi világának, élettere, vízminősége?


Ezekre, a kérdésekre sajnos nem kaptunk válaszokat, maradunk továbbra is bizonytalanságban. A Marcal folyó vízgyűjtő területén belül a Holt-Marcal hatalmas természeti értéket képvisel, több támogatást, segítséget érdemelne.Sándor András egyesületi tag

 

 

A válaszok az alábbi dokumentumban olvashatóak: Vörösiszap kontra Holt-Marcal

A frissülő aktuális híreket az ÉDUKÖVIZIG honlapján találhatják meg a horgásztársak.

Joomla templates by a4joomla