T. Tagtársak!

Szeretnék rövid tájékoztatást adni azokról a körülményekről amelyek alapvetően befolyásolják  a Holt-Marcal halállományának természetes szaporodását.

Az elmúlt hetekben a vízpartjainkra látogató horgásztársak közül remélhetően többen tapasztalták, hogy egyes halfajok a korábbi évekhez képest jóval intenzívebb és látványosabb ívást produkálnak. Jelenleg elsősorban a dévér ívásának lehetünk tanúi, de halászati őr kollégáim látványos pontyívásról is beszámoltak az elmúlt napokban.

Halaink szaporodási esélyét nagyban befolyásolja, hogy a rendkívül káros és ivadékpusztító törpeharcsa egyedszáma nagy mértékben csökkent az elmúlt 1-2 évben. Örömmel számolhatok be arról. hogy az Alsóvízből gyakorlatilag teljesen eltűnt a törpeharcsa, ami döntően az itt folytatott csapdázás következménye! A Felsővíz esetében még sajnos nem ennyire örömteli a helyzet, de a tapasztalatok alapján remélhető, hogy néhány év alatt itt is el lehet érni ugyanazt az eredményt, mint az Alsóvíz esetében. Sajnos úgy tapasztaljuk, a tagság egy részének kezdeti lelkesedése alábbhagyott a törpegyérítés tekintetében, pedig nélkülük a kívánt eredményt nem tudjuk elérni. Az eddigi eredmények pedig nagyon biztatóak, az elmúlt évben hosszú idő után először jelentős mennyiségű keszegivadékot lehetett megfigyelni a szélvizekben, sok volt az apró süllő, és az egynyaras csuka is.

Az MVG horgászegyesülettel és a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatósággal egyeztetve az ívási időszakra vonatkozva a következő módon kívánjuk őshonos halaink szaporodási esélyeit növelni:  az ivóterületek és lerakott ikrák védelme érdekében a Vízügy megpróbálja a káros vízszint ingadozásokat elkerülni. Ez úgy lehetséges, hogy megtartják a jelenlegi alsó üzemvízszintet, azaz marad a mostani alacsony, a rabkerti vízmércén 240-cm-es vízállás az ívás befejezéséig. (Magasabb vízszintnél az üzemeltetési szabályzat szerint minden nagyobb eső előtt előapasztást kellene végrehajtani: azaz az ikrák szárazra kerülnének.) Várhatóan május 10.-ét követően kezdődik meg a holtág feltöltése a felső üzemvízszintig, azaz a "normális" 250-cmes értékig. Tisztában vagyunk azzal, hogy a jelenlegi alacsony vízszint nem tetszik mindenkinek, de úgy látjuk a fogási esélyeket nem befolyásolja károsan, a halállomány épségét, egészségét nem veszélyezteti, a halak a jelenlegi vízállásnál is megtalálták a megfelelő ívóhelyeket, és csak így biztosítható, hogy az ikrák ne kerüljenek szárazra. (Szerintem sokan emlékezünk az elmúlt évek tapasztalatára, amikor a vízügy az ívást követő egy-két napban holtbiztos, hogy leengedte a vizet.)

A fentiek alapján kérjük a tagság megértését, és felszólítunk mindenkit arra, semmilyen módon ne zavarja halainkat a szaporodásban! Az ívó halakból való bármilyen zsákmányszerzési kísérlet (akkor is ha "csak" egy merítőhálóval, vagy csalihalfogó hálóval történik) orvhalászatnak minősül, és bűncselekményként kerül elbírálásra, amely akár letöltendő börtönbüntetést is maga után vonhat!

Pár Róbert elnök NSHE

 

Joomla templates by a4joomla