T. Tagtársak! Év végi beszámolóm első részében a telepítésekről számoltam be, a telepített és őshonos halállomány megvédése, őrzése minden vízkezelő egyik legfontosabb feladata, ezért a beszámoló második részében a halőrzés tapasztalatait szeretném megosztani. 

Vízterületünkön a halőrzést 5 fő halászati őr, és 3 társadalmi halőr végzi, mivel vízterületeink határa közös, munkák során  együttműködünk a Megyei Horgászszövetség halászati őreivel, valamint a területileg illetékes rendőri szervekkel is. Vízterületünk 50 ha, partvonala több mint 20 km, ilyen nagyságú terület ellenőrzése komoly kihívás, de úgy vélem célunk csak a szabálytalanságok számának nullára csökkentése lehet. Az idei év egyik fő célkitűzése volt számomra a halőrzés hatékonyságának javítása, amelynek szerintem maradéktalanul megfeleltünk.

Az új halászati törvény jelentősen bővítette a halászati őrök jogkörét: jogosultságunk van csomagot, gépjárművet átvizsgálni, működési területen belül gépjárművet megállítani, igazoltatni, jogtalanul használt felszerelést lefoglalni, jogtalanul kifogott halat elkobozni. Halőreink technikai felszereltsége kiváló:  rendelkezésre áll két motorcsónak, éjjellátó készülékek, hőkamera, vadkamerák. A halászati őrök személyes biztonságuk és az intézkedések hatékonysága érdekében az idei évtől kényszerítő eszközökkel is el lettek látva, (gumibot, bilincs, gázspray) valamint ruhán hordható akciórögzítő kamera is része a felszerelésüknek. Sikeres pályázaton való részvétel eredményeképp teljes egyenruha garnitúrát kapott három halászati őr kolléga. A jelenlegi halőri állomány hivatástudata, felkészültsége kiváló, intézkedéseiket a jogszerűség és a szakszerűség mellett a horgászok iránti empátia is jellemzi. Munkájukat valamennyien szabadidejük terhére, társadalmi munkában végzik; köszönet érte!

A halőri munka két fő tevékenységi formából áll. A "látható" ellenőrzés célja a minél gyakoribb halőri jelenlét a vízpartokon, mellyel a tagság szabálykövető magatartását igyekszünk biztosítani. A halőrzés kevésbé látványos részét az orvhalászat megakadályozása jelenti: melynek fontos részét képezi az információgyűjtés, élőerős vagy telepített kamerával végzett megfigyelés, valamint a folyamatos kutatás eseteleges jogtalanul kihelyezett halászeszközök után. Az elmúlt évben jelentős orvhalászati tevékenységre utaló jelekkel nem találkoztunk; egy (már többszörös visszaesőnek számító) személy esetében sikeres felderítés és tettenérés eredményeként szabálysértési feljelentést tettünk tiltott módszerrel (ún. fenékhorog) történő halfogási tevékenység miatt. További 10 személy esetében került sor szabálysértési feljelentésre 9 esetben jogosulatlan (engedély nélküli) horgászat, egy esetben a megengedettnél több felszerelés használata miatt. Munkánk szakszerűségének eredményeképpen valamennyi esetben az illetékes Kormányhivatal elmarasztaló végzést tudott hozni, 30-60 ezer Ft közötti pénzbírságokat szabva ki az elkövetőkre. Egy esetben az igazoltatás alá vont jogosulatlanul horgászó személy tettlegesen lépett fel az intézkedő halászati őrökkel szemben, ebben az esetben büntetőeljárás indult hivatalos személy elleni erőszak kísérletének jogcímén. Egyesületi taggal szemben három esetben folytattunk le eljárást: halőri intézkedés akadályozása, fogási napló vezetésének elmulasztása és jogosulatlan horgászat miatt. Mindhárom esetben az Egyesület Fegyelmi Bizottsága hozott elmarasztaló döntést. Az elmúlt évben a jelenlegi halőri állomány nagyságrendileg több szabálysértést derített fel, mint a korábbi időszakok bármelyikében, amikor főállású hivatásos halőröket alkalmazott az egyesület.

Tudjuk azonban, a felderített esetek a jéghegy csúcsát jelentik csak, a szabálytalanságok száma még messze van a kívánatos nullától. Nagyon sok esetben csak késve értesülünk komoly szabályszegésekről, ezért felhívjuk mindenki figyelmét, hogy a hatályos Horgászrend alapján minden tagtársunk kötelessége, hogy az általa tapasztalt szabálytalanságot azonnal jelezze a területi engedélyen szereplő halőri bejelentőszámok valamelyikén!  Minden bejelentést haladéktalanul megvizsgálunk, a bejelentő névtelenségét garantáljuk! Felhívnám mindenki figyelmét, a szabályszegők az egész közösséget károsítják meg!

A továbbiakban várjuk mindazon  tagtársaik jelentkezését akik kellő elhivatottságot, kedvet éreznek a halőrzésben való részvételre! 

Pár Róbert elnök, halászati őr NSHE

 

 

 

Joomla templates by a4joomla